top of page

Muzeul Astra din Sibiu


Trecem astăzi în revistă o nouă locație ce merită vizitată dacă aveți trecere prin Sibiu, acum sau pe viitor.

Este vorba despre muzeul Astra.

Întins pe o suprafață destul de măricică, peste 16 hectare, din câte îmi aduc aminte, cu peste 400 de căsuțe și chiar 3 bisericuțe de lemn aduse, la propriu, din diverse regiuni ale țării, predominant din sud-est, sud, vest și centru, muzeul Astra este în Sibiu de peste 50 de ani, după spusele unui domn ce lucra la o casă țărănească de pe unde ne plimbam.

Pe lângă căsuțele care mai de care mai rustice, după specificul zonei, muzeul mai are un lac și numeroase mori de vânt. Și când spun numeroase, nu e glumă, deoarece acest muzeu se laudă cu numărul cel mai mare de mori de vânt din România. Și acestea șad maiestuos, care mai noi, care mai vechi pe malul lacului, parcă-parcă sunt încă utilizate chiar și acum.

Dacă vreți un loc anume din Sibiu unde să aveți parte de aer curat, o plimbare ca în vacanțele de vară la bunicii cu casă la țară, ocazional și o priveliște la turma de oi ce se plimbă prin zonă , atunci acesta este locul potrivit.

Cu oițele la păscut prin muzeu

Oițe în curtea unei case, să fie totul autentic. Până și iarba este tunsă tradițional

Odată ce intri in muzeul din aer liber, vei avea nevoie de cel puțin 4 ore ca să treci prin tot, asta dacă nu cumva vrei să te uiți la fiecare detaliu din căsuțele sau morile de vânt care sunt deschise spre vizitare.

Casă de pescar, din județul Tulcea

Sunt oameni care și grădinăresc pe lângă case

Una dintre cele 3 biserici de lemn

Este îmbinată atât ideea de tradițional cât și cea de modern, de-a lungul carărilor putându-se întâlni diverse exponate de la flori imense, cerbi, inorogi, până la dragoni gigantici ce ies din iarba arsă de soare.

Un dragon ieșind din iarbă

Dacă vi se face foame pe parcurs, nu-i bai.

Sunt preparate traditionale, făcute ca la mama lor, de la ciorbițe la tochituri, sarmale, o porție fiind cam 10 lei.

Ce mai este frumos la acest parc-muzeu este că la unele case, sunt oameni îmbrăcați în costume naționale vânzând opinci, curele, veșminte tradiționale. Ba chiar, sunt tineri costumați care fac dansuri între căsuțele țărănești, care te transpun în poveștile din romane precum Ion sau Ciuleandra, de Liviu Rebreanu, despre hora de la sat.

Ce să mai, luați-vă "opincii" voștri confortabili și hai pe uliță!

Citește și

Fii la curent cu postările noi!

bottom of page